• 25 МАР 15
  • 0
  „След пет часа всички сме потребители, независимо кой какво работи”

  „След пет часа всички сме потребители, независимо кой какво работи”

  На 20 март в Кемпински хотел Маринела се проведе изключително интересен и полезен семинар на тема – „Промени в Закона за защита на потребителите – практическо обучение”. Лектори бяха Емилия Елчинова –Директор главна дирекция „Контрол на пазара” в КЗП, Иван Бъчваров – Главен секретар на КЗП и Елиза Николова – Председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България.

  Събитието събра много и интересни хора от различни професионални области. Присъстващите получиха ценна информация, персонални съвети и редица примери от практиката, които ще им помогнат да избегнат бъдещи конфликти между дейността им и закона.

  Вижте какво сподели един от участниците в „Промени в Закона за защита на потребителите – практическо обучение”.

   

  Разкажете малко за себе си. С какво се занимавате?

  Казвам се Румяна Чавдарова и съм мениджър по качеството във „Валерий С и М Груп”. Отговарям за трите офиса на фирмата – в София, Варна и Пловдив.

   

  Кои са най-честите Ви притеснения, свързани с цените и етикетите на стоките, които предлагате?

  Най-честите ни притеснения са свързани с етикетирането на стоката и инструкциите за употреба, които се прилагат в опаковката. Правим легализирани преводи на инструкциите за употреба, тъй като за нас е много важно да не заблуждаваме потребителите с подвеждаща информация.

  Последните промени в Закона за защита на потребителите засягат именно тази тема – колко и каква информация трябва да предоставяме на клиентите си. Все пак след пет часа всички сме потребители, независимо кой какво работи.

   

  Какво ново и полезно научихте досега?

  Най-полезна ми беше информацията, свързани с последните промени в ЗЗП. Човек изчита закона, но някои неща могат да се тълкуват по различни начини. Друго е някой да ти го обясни и да ти даде реални примери.

  Така например, законодателството в България се различава от това в Румъния, въпреки че и двете страни са членки на Европейския съюз. Според действащите у нас наредби отговорността за стоките се носи от производителя. Понякога обаче, е доста трудно той да бъде намерен, за да му се напише глобата, особено когато става дума за Китай. А и в много случаи санкциите не решават проблема. Като цяло търговците са уязвими.

   

  Зададохте ли въпрос на лекторите и получихте ли задоволителен отговор?

  Зададох доста въпроси, свързани най-вече с информацията, която трябва да изискваме от българските производители, със стоките, идващи от Турция и с информационните листи за безопасност. На някои от тях получих изчерпателни отговори. На други е по-трудно да се отговори еднозначно.

Loading Facebook Comments ...
<< апр 2020 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Количка за пазаруване

Вашата количка е празна